O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 3,00 din 5)
Încarc...

10 motive pentru care stresul e o toxina periculoasa

10 motive pentru care stresul e o toxina periculoasa

Se stie ca starea psihica ne influenteaza sanatatea. Cu toate acestea, intelegem prea putin din mecanismele stresului si de multe ori consideram ca, deoarece nu se poate masura, acesta de fapt nu exista.

Toate bolile au o cauza emotionala si impreuna cu ceilalti factori (alimentatie, stil de viata, predispozitie genetica, administrarea de anumite medicamente), acestea se declanseaza.

Studii recente au facut insa lumina in privinta mecanismelor stresului si a impactului acestuia asupra sanatatii.

Iata 10 moduri concrete si dovedite stiintific, in care stresul actioneaza ca o toxina pentru organism:

  1. Stresul cauzeaza afectiuni ale creierului – acumularea de hormoni ai stresului in hipocampus poate afecta procesele de memorie.
  2. Stresul blocheaza sistemul imunitar si creste inflamatiile, stresul este cel mai puternic inhibitor al sistemului imun.
  3. Stresul cronic afecteaza “fabrica de energie” a organismului – mitocondria. Vestea buna este ca procesul e reversibil, odata cu disparitia stresului.
  4. Stresul reduce drastic capacitatea de metabolizare si detoxifiere. Deasemenea stresul poate mari incarcatura de toxine, crescand impulsul de a consuma grasimi sau glucide in exces.
  5. Stresul cronic, prin acidifierea organismului, afecteaza sistemul cardiovascular, marind grosimea peretilor arteriali, ceea ce conduce la cresterea presiunii arteriale si boala cardiovasculara.
  6. Stresul afecteaza eliberarea si circulatia hormonilor sexuali – cortizolul (principalul hormon de stres) inhiba producerea de testosteron si estrogen.
  7. Stresul este daunator oaselor si muschilor – ultimele studii arata ca niveluri mari de stres se asociaza cu densitate minerala osoasa redusa, iar unele studii arata ca persoanele cu nivel mare de stres percep mai acut durerea.
  8. Sistemul digestiv este intim legat de stres – 95% din serotonina sa afla in sistemul digestiv, iar stresul are ca reactie imediata afectiuni digestive.
  9. Stresul schimba expresia genetica – procesul de imbatranire este astfel accelerat vizibil la persoanele care traiesc cu un nivel ridicat de stres.
  10. Evenimentele stresante din copilarie determina sensibilitatea la stres in viata de adult , prin hiper-reactivitatea hormonului care elibereaza corticotropina.

stres-1

Solutii si remedii naturale antistres:

Desigur ca, acum ca stim ce impact are stresul asupra organismului, intrebarea care se impune este: ce putem face?

Obiectivul este indepartarea sursei de stres si revenirea la o stare de relaxare. In ziua de azi indepartare completa a stresului este o alternativa foarte dificila.

Deci intrebarea devine:

  • Ce putem face pentru a putea continua sa traim si sa functionam, in mediul social/profesional in care suntem?
  • Dar am putea oare sa performam, sa inflorim in situatii care altadata ne creau stres?

Combinand metodele traditionale cu posibilitatile de studiu ale medicinei moderna s-au dezvoltat o serie de solutii pentru atenuarea stresului si combaterea efectelor acestuia.

Recomandarile pleaca de la un stil de viata sanatos, la tehnici de respiratie, relaxare si meditatie, si pana la medicatie naturopata.

Alternarea perioadelor de munca cu cele de concediu si relaxare este de asemenea o solutie care deconecteaza organismul de stresul zilnic.

O alta solutie este indepartarea permanenta si completa fata de sursa stresului, acest deziderat este de putine ori realizabil.

Plantele folosite din strabuni isi dovedesc astazi in mod stiintifice efectul lor benefic in multe afectiuni dar si in efectele stresului.

Natura vine in sprijinul nostru si ne ofera solutia perfecta, biodisponibila  crescuta lipsita de efecte secundare nedorite: plantele adaptogene

Clasa plantelor adaptogene, remedii antistres:

  • Ashwagandha, Rhodiola, Ginseng, Schizandra, Astragalus, Cordyceps, Lemn dulce, BusuiocTulsi, Catina
  • Plante utilizate inca de acum 5,000 de ani in medicina traditionala.
  • Studiate in Rusia incepand cu anul 1947 (farm. N.V. Lazarev) si aprofundate in peste 5,000 de studii clinice, cu peste 500,000 persoane implicate, de-a lungul a peste 40 de ani de o serie de cercetatori printre care si Al. G. Panossian.
  • Adaptogen = o noua clasa de bioreglatoare metabolice de origine naturala, care amplifica abilitatea organismului de a se adapta la factorii de mediu si de a se proteja impotriva efectelor nocive ale acestora (terminologie acceptata inca din 1988 de U.S. FDA).
  • Adaptogenele sunt prin definitie non-toxice si au un efect normalizator.
  • Au si un puternic rol anti-oxidant si imuno-stimulator, contribuind astfel la imbunatatirea starii generale de sanatate si la incetinirea proceselor de imbatranire.

 

Cu intelepciune, bunatate si rabdare dar si cu ajutorul plantelor si a solutiilor furnizate de natura stresul poate sa nu mai fie un dusman de temut si chiar sa reusim sa ne organizam viata si timpul astfel incat stresul sa devina doar un semnal de alarma ca ar fi bine sa ne reprioritizam viata.

24 thoughts on “10 motive pentru care stresul e o toxina periculoasa

  1. Pingback: Alergia la ambrozia, de ce apare si cum o putem trata eficient – Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: Tu cum iti pastrezi echilibrul? – Blogul Minunea Naturii

  3. Pingback: 7 DA si 7 NU pentru o sanatate deplina – Blogul Minunea Naturii

  4. Pingback: Digestia si tenul tau iti vor multumi! Intinereste-te cu ajutorul argilei! – Blogul Minunea Naturii

  5. Pingback: Bunicii si strabunicii nostri erau mai sanatosi? Afla secretul stramosesc… – Blogul Minunea Naturii

  6. Pingback: Reclama – sufletul comertului sau capul rautatilor? Cereale gustoase si aratoase sau cerealele integrale si sanatoase! – Blogul Minunea Naturii

  7. Pingback: Cei 13 acizi care ne „corodeaza” sanatatea! – Blogul Minunea Naturii

  8. Pingback: O viata in armonie se cladeste cu liniste si veselie! – Blogul Minunea Naturii

  9. Pingback: Contactul direct cu natura, doza ta de sanatate! – Blogul Minunea Naturii

  10. Pingback: Singurul aspect gresit in medicina – Blogul Minunea Naturii

  11. Pingback: Cum putem sa avem un corp sanatos, puternic si frumos? – Blogul Minunea Naturii

  12. Pingback: Omul si hrana sa – alimentatia ideala a omului modern – Blogul Minunea Naturii

  13. Pingback: 5 pasi ca sa scapi de constipatie definitiv – Blogul Minunea Naturii

  14. Pingback: Ulcer gastric sau gastrita, cauze si remedii naturale – Blogul Minunea Naturii

  15. Pingback: Gripa, preventie si tratament, antigripale naturale eficiente – Blogul Minunea Naturii

  16. Pingback: Te-a pacalit virusul gripei? Afla cum sa-l pacalesti si tu pe el! – Blogul Minunea Naturii

  17. Pingback: De ce ma doare capul? Cauzele migrenelor si tratamente naturale - Blogul Minunea Naturii

  18. Pingback: Probleme cu imunitatea? Ai incredere in intelepciunea naturii! - Blogul Minunea Naturii

  19. Cornelia says:

    Buna ! Imi spuneti va rog daca pt epuizarea suprarenalelor recomandati un tratament natural, la femei gravide? Si hipocalcemie cronica( din primavara beau sucuri din legume zilnic, si mananc cat pot de sanatos, cruditati destul de multe, dar mai mananc si produse animale dar foarte foarte rar, cateodata cand nu am pregatit ce sa mananc si imi e prea foame.

  20. Pingback: Cum gestionam stresul, anxietatea si relatiile in timpul epidemiei de coronavirus (COVID-19) - Blogul Minunea Naturii

  21. Ana Balint says:

    Bună seara!Pentru hernie de disc operată de trei ori vă rog ceva ptr dureri mă doare rău piciorul drept de la coapsă până la laba piciorului. Am încercat toate antiinflamatoarele dar degeaba mentionez ca sunt operată de trei ori. Vă mulțumesc.

  22. Pingback: Depresie si anxietate, diferente, simptome si tratamente naturale - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *